Välj en sida

Längd 42min

De senaste cirka 50 åren har antalet personer med diabetes i världen nästan fyrdubblats. Det kallas den tysta epidemin (över 400 miljoner har diabetes), den orsakar nästan två miljoner dödsfall globalt, och tyvärr ser experter bara att dessa siffror fördubblas under de närmaste åren. Experter kallar också diabetes för en ”global katastrof i slow motion”, med hänvisning till de astronomiska kostnaderna för planeten i form av sjukvård och förlust i produktivitet. Situationen är ännu mer ohållbar eftersom läkemedelsindustrin har lagt en rejäl premie på insulin och annan medicin som diabetiker behöver för att överleva.

Diabetes är ett kroniskt hälsotillstånd som stör hur din kropp omvandlar mat till energi. Allt vi äter bryts ner till socker eller glukos av kroppen och släpps ut i blodomloppet. Vår bukspottkörtel frisätter insulin, ett hormon som låter blodsockret komma in i cellerna för att användas som energi. Om din kropp inte kan producera tillräckligt med insulin, eller om dina celler ignorerar det eller slutar svara på det, kommer blodsockret i ditt blodomlopp att öka, vilket orsakar betydande och till och med dödliga hälsoproblem.

Idag tjänar stora läkemedel miljarder dollar enbart på insulinförsäljning, särskilt i USA, där insulinpriserna är de högsta globalt. Med skyhöga insulinpriser försöker folk ransonera sina doser eller hitta sätt att få det billigare från andra länder som hotar leveranskedjor. Och medan det också finns antidiabetiska piller som kan hjälpa, kan en sänkning av kroppens glykemiska nivå ibland till och med öka din risk.