Välj en sida

Längd 54min

Många av oss har tagit för givet att om vi beställer något online så kommer det om två till tre dagar max. Förseningarna har varit få och långt emellan tills den pågående krisen i försörjningskedjan drabbade världen med full kraft 2021. Den utlöses av flera orsaker, inklusive den globala pandemin, kampen för att hålla arbets- och fraktkostnaderna på ett minimum samt produktion och lager modeller som inte klarar plötsliga förändringar.

För slutkonsumenten är det enkelt nog att beställa en vara från Amazon och vänta på den hemma. I den här dokumentären var det som beställdes en enkel, vardaglig USB-laddare. De följde varje steg av dess 14 000 mil långa resa för att avslöja vad som händer bakom kulisserna från det att den lämnar en fabrik halvvägs runt om i världen tills den anländer till din dörr.

När den globala Covid-pandemin slog till 2020, förutsåg företag en minskning av efterfrågan på deras varor. Däremot hände det motsatta och folk köpte rekordmånga elektronik, träningsmaskiner etc. Vi började dock alla uppleva leveransförseningar eller betala extra för att få försändelser prioriterade, främst orsakat av bristen på personal och de många logistiska begränsningarna p.g.a. Covid-restriktioner. Till exempel satt många tomma lastcontainrar fast i hamnar under lockdown, och de kunde inte resa tillbaka till Kina, som snart samlade på sig många varor som de inte hade möjlighet att frakta ut.

Denna dokumentär belyser vårt bräckliga globala logistiksystem och ställer frågan huruvida det är bäst eller om det finns bättre sätt.