Välj en sida

Människan har alltid varit fascinerad av möjligheten till liv på andra planeter. Vi älskar program som Star Trek eftersom det fyller tomrummet i vår kunskap om främmande livsformer. Men många forskare och astronauter tror att vi först måste titta på planeten Jorden för någon djupgående studie om utomjordiskt liv.

Hur jorden utvecklades kan ge oss ledtrådar om vilken typ av livsform som finns där ute – om någon – och hur de också kom till. Jorden är hem för hundratusentals växter, djur och till och med mikrobiologiska arter med en sak gemensamt: deras behov av energi. Japp. den främsta anledningen till att nästan allt biologiskt – från bakterier till människor – finns på jorden – är att ÄTA för att få energi.

Du hittar de minsta och mest förekommande organismerna på livets mest grundläggande nivå: bakterier och encelliga mikrober. Bakterier kan leva var som helst – från öknarna, djungeln, inom och utanför människor och till och med på frusna berg där inget annat kan överleva – eftersom de äter vad som helst. Om det finns energi lagrad i något föremål, kommer bakterier att hitta ett sätt att konsumera den. Exempel: Sjunkna slagskepp från andra världskriget som för närvarande ligger på havsbotten är täckta med järnätande bakterier.