Välj en sida

Längd 84min

Filmen teoretiserar att epidemin troligen började i USA med spridningen av bearbetade livsmedel efter andra världskriget. Idag berör plågan av fetma varje hörn av världen. Filmskaparna reser till USA, Brasilien och andra regioner för att prata med en panel av hälsoexperter, representanter för livsmedelsindustrin, forskare och många barn som har fallit offer för fetma och alla sjukdomar som den omfattar. Vid varje stopp på vägen är orsakerna och symtomen till detta destruktiva tillstånd slående lika.

Få är utan skuld. Föräldrarna till dessa barn kan vara alltför tillåtande eller dåligt informerade, men många av dem har inte tillgång till hälsosamma alternativ. På varje gata kämpar deras barn mot bombardementet av fet mat och söta drycker. Offentliga parker och skolgymnastiksalar har minskat, och deras frånvaro begränsar effektivt ett barns exponering för fysisk aktivitet. Tekniken har överträffat ett barns lust att leka; istället för att hoppa rep eller klättra på väggar uppmuntrar moderna videospel barn att förbli stillastående och ofta isolerade från andra. Företag ser på dessa barn som ett lätt byte, och deras förföriska marknadsföring döljer sanningen bakom de beroendeframkallande och farliga produkter de säljer. Portionerna har vuxit kraftigt och sockerhalten har stigit till historiska nivåer.

Filmen visar oss hur konsekvenserna av ohälsosam kost och begränsad fysisk kondition går långt utöver hälsorisker som diabetes och hjärtsjukdomar. Det angriper också ett barns psykologiska välbefinnande, och den skam och ensamhet som övervikt inducerar ger ofta bränsle till dess fortsatta dominans i deras liv.